Nye regler for brug af kontanter pr. 1/7-2021

Grænsen for hvor store beløb man som erhvervsdrivende må modtage i kontanter er sat ned til 19.999 kr.

Når det gælder anvendelse af kontanter til betaling i en virksomhed ved køb, er grænsen fortsat på 8.000 kr.

Vær derfor opmærksom på, at der skrappe regler for både modtagelsen af kontanter fra kunder og for brugen af kontanter til betaling af leverandører.

Modtagelse af kontanter
Med virkning fra den 1/7-2021 er grænsen for, hvor store beløb man som erhvervsdrivende må modtage i kontanter nedsat fra 49.999 kr. til 19.999 kr. for hver handel.

Dette sker på baggrund af det politiske ønske om at nedbringe risikoen for hvidvaskning. Traditionelt benyttes ofte kontantbeløb hos autoforhandlere, møbelhandlere samt inden handel med hårde hvidevare og elektronik, men uanset branche er det vigtigt at virksomhederne ser sig for.

Sælger din virksomhed flere produkter i samme handel er det den samlede pris, der er afgørende. Man kan heller ikke aftale betaling i rater for på den måde at omgå kontantloftet.

Som arbejdsgiver er du også forpligtet til at sikre, at alle de ansatte i din virksomhed, der i deres job kan modtage kontanter som betalingsmiddel, kender den nye beløbsgrænse.

Overtrædelse af kontantforbuddet straffes hårdt. Bøde er på ikke under 10.000 kr. pr. gang. Husk i denne forbindelse, at du ikke kan trække bøder fra i skat.

Brug kontanter til betaling af leverandører
I din virksomhed kan du kun anvende kontanter ved mindre køb.

Fakturaer på 8.000 kr. eller derover (inkl. moms), skal det ske digitalt. Sker det ikke, så vil virksomheden ikke opnå fradrag for købet, og hæfter desuden også for leverandørens betaling af moms.

Kravet om digital betaling gælder ligeledes, hvis en du i din virksomhed over tid modtager en række fakturaer fra den samme leverandør der hver især er på under 8.000 kr., men som på årsbasis kommer over beløbsgrænsen. Det kan f.eks. være husleje, rengøring, ejendomsservice og mange flere.

Der findes dog en enkelt undtagelse hertil. Hvis du i din virksomhed gerne vil foretage kontantbetalinger til en leverandører over beløbsgrænsen på 8.000 kr., så kan du anmelde betalingen til Skattestyrelsen via TastSelv Erhverv. Du skal i denne forbindelse oplyse bl.a. navn og CVR-nr. for din leverandøren samt fakturanummer og beløb.

Der gælder helt særlige regler, hvis det er en udenlandsk virksomhed der udfører arbejde for din danske virksomhed. Du skal som dansk virksomhed sikre dig, at din udenlandske virksomhed står i det såkaldte RUT-register. Får du ikke udleveret en sådan dokumentation, skal din virksomhed give besked til Arbejdstilsynet senest 3 dage efter, at arbejdet er gået i gang. Det koster en bøde på 10.000 kr. at overtræde dette.

Kontakt os
Hvis du har spørgsmål til ovenstående er du naturligvis velkommen til at kontakte din sædvanlige kontaktperson hos RevisorGruppen på telefon 62 22 02 12.

Tilmeld dig til nyhedsbrev
RevisorGruppen er den del af danrevi-samarbejdet. Har du lyst til at modtage aktuelle nyheder vedrørende skat, moms og afgifter så tilmeld dig danrevis nyhedsbrev der udsendes 1 – 2 gange pr. måned.

Tilmeld dig ved at klikke her >>

RevisorGruppen
Vestergade 165 A, 1. sal
5700 Svendborg
Tlf. 62 22 02 12
info@revigruppen.dk
www.revigruppen.dk

Denne publikation er skrevet i generelle vendinger og skal alene betragtes som generel vejledning. Du bør ikke handle eller undlade at handle uden at have fået professionel rådgivning. Kontakt RevisorGruppen for at drøfte de specifikke problemstillinger.